zaterdag 23 mei 2020

'Het raakt en ontroert'


In het Isala ziekenhuis in Zwolle is MuzIC weer gestart met het leveren van muzikale steun voor het personeel en de patiënten! IC-verpleegkundige Wouter van de Streek vertelt hierover:

Vrijdagmiddag, iets voor 15 uur. Ik loop de IC unit op voor de start van de late dienst. Op de unit staan 2 muzikanten van MuzIC bij de balie van de IC, ze spelen een bekend liedje en er heerst een bijzondere sfeer. Er zijn collega verpleegkundigen en artsen, sommigen zitten en andere staan. Iedereen is stil en luistert naar de muziek. Bij mezelf voel ik ook meteen die ontroering van wat muziek met je doet. Juist op deze afdeling, waar blijdschap en verdriet soms zo dicht bij elkaar zijn. 

Het klinkt prachtig, ietwat ingetogen maar toch ook vrolijk. Als ze klaar zijn is er een voorzichtig applaus, tja klappen op de IC is vreemd. Daarna gaan de 2 muzikanten een rondje over de afdeling. Samen met de collega’s van de familie begeleiding gaan ze bij een aantal patiënten langs. Ook gaan ze langs bij een wakkere patiënt die eigenlijk al naar de afdeling zou gaan. Op zijn eigen verzoek moest de overplaatsing nog even wachten want hij wilde de muziek ook horen. De muzikanten gaan bij zijn bed staan, de deur en de gordijnen gaan even wat dicht en speciaal voor hem spelen ze een liedje. Daarna spelen ze op zijn verzoek ook Het Dorp van Wim Sonneveld. De patiënt glimlacht en ligt ontspannen te luisteren en ik krijg kippenvel op mijn armen. Dat is dus wat muziek met je doet. 

Het raakt en ontroert. 
Het creëert een bijzondere sfeer, geeft ontspanning en het raakt een gevoelige snaar. 

Als laatste gaan de muzikanten bij een jonge vrouw op de kamer. Ze ligt op de IC en heeft een infauste prognose, ze zou ieder moment kunnen gaan overlijden. Familie zit naast het bed en de muzikanten spelen speciaal voor deze jonge vrouw een liedje. De familie vindt het mooi. Ongeveer 2 uur later overlijdt de jonge vrouw. Ook dat is IC.Geen opmerkingen:

Een reactie posten