maandag 23 september 2019

'Met mijn hobby op mijn werk'


Prachtig om te zien hoe MuzIC ook artsen inspireert om muziek te gaan maken op hun IC! Het is weer duidelijk dat muziek een positieve invloed heeft op patiënten, personeel en familie.

Met mijn hobby op mijn werk

Sinds de maand december ben ik begonnen met pianospelen op onze IC in het HMC in Den Haag. Enthousiast gemaakt door initiatieven zoals MuzIC kwam binnen onze intensivistengroep de gedachte op dat onze IC wellicht ook iets zou kunnen doen met muziek op de IC. Door enkele van mijn collega-intensivisten werd contact gelegd met de initiatiefnemers van MuzIC, vooral om hun ervaringen te horen en om ideeën op te doen. Maar dan is er nog meer voor nodig om ook daadwerkelijk muzikanten op je IC te hebben staan die voor de patiënten kunnen spelen. Daarnaast was de vraag ook of onze IC er wel voor geschikt is en of het allemaal praktisch goed uit te voeren is. 
Toen kreeg ik het idee om zelf te gaan spelen op onze IC. Pianospelen is 1 van mijn grootste hobby’s en wat is er mooier dan hobby en werk te kunnen combineren? Ik sleepte mijn elektrische piano mee naar het ziekenhuis en heb op een avond tijdens een rustige dienst mijn piano op onze IC neergezet. Onze IC bestaat uit twee units van ieder 8 bedden, waarbij alle 8 kamers op 1 ruimte uitkomen. Ik heb mezelf met de piano en een kleine versterker middenin de ruimte geposteerd en begon met een rustig ritme met gepast volume improvisatiemuziek te spelen. De piepjes van de monitors op de IC, het zuigende geluid van de beademingsmachines, het hoesten van de patiënten en het geroezemoes van de artsen en verpleegkundigen leken wat naar de achtergrond te geraken. 
Vanuit mijn ooghoek zag ik de armen van een patiënt omhoog komen, die zachtjes meebewogen op het ritme van de muziek. De verpleegkundigen liepen langs mij heen-en-weer om voor hun patiënten te zorgen, maar de muziek leek wel voor een algehele rust te zorgen, zowel bij de patiënten als bij het IC-team. Ik heb meerdere keren gezien dat de hartfrequentie en ademhalingsfrequentie van patiënten beduidend lager werden tijdens het spelen. Daarnaast heb ik van meerdere patiënten gehoord dat ze het fijn vonden om naar de muziek te luisteren en datzelfde geldt voor de verpleegkundigen op onze IC.
Ik vind het een mooie ervaring om op mijn eigen IC muziek te kunnen maken, te midden van de patiënten waar ik voor zorg en de verpleegkundigen waar ik dagelijks mee werk. Het voordeel van spelen op mijn eigen IC is dat ik heel goed in kan schatten welke momenten wel en welke momenten niet geschikt zijn om te spelen. Ik ben van plan om door te gaan met pianospelen op onze IC, maar hoop dat we uit kunnen breiden met meer muzikanten die ook hun instrument kunnen bespelen op een, op het eerste oog, wat ongewone plek. Hoewel ik denk dat we de muziek niet per se als een behandeling moeten zien, geloof ik wel dat muziek kan zorgen voor rust en ontspanning en daarmee op een positieve manier kan bijdragen aan het herstel en welzijn van onze patiënten.

Peter van Vliet (neuroloog-intensivist Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten